Interview of Chaplain Paul G. Durbin, Ph.D. by Cindy Thompson

CINDY THOMPSON IS A GRADUATE STUDENT FROM SAGINAW, MI.

I am a graduate student, doing research on hypnotherapy. I live in Saginaw MI. I spoke to a local hypnotherapist and she gave me some newsletters. There was an article about your services at Pendleton Memorial Methodist Hospital. I did a information paper on hypnotherapy and was very impressed. I now have to do a business plan for a hospital. I have some questions and wondered if you could help me. If possible could you answer the questions by... as we have to present this to our class by... (Cindy Thompson) (Durbin: Some answers were edited to reflect current situation in September 2003 in regards to Secretary, etc.)

QUESTIONS (AS REQUIRED FOR HER COLLEGE ASSIGNMENT) ASKED CHAPLAIN PAUL G. DURBIN, Ph.D. BY CINDY THOMPSON:

1. ARE THERE ANY INSURANCE PLANS THAT PAY FOR YOUR SERVICE?

ANSWER: The insurance pays for all "inpatient" hypnotherapy. Hopefully we will have a similar program established for "outpatients" At present I have a form that I give the client to seek reimbursement from his/her insurance. To the best of my knowledge, all insurance companies have paid if the client had a physician’s referral attached.

2. HOW LONG ARE YOUR SESSIONS?

ANSWER: 40-60 minutes

3. HOW MANY SESSIONS DO YOU USUALLY HOLD FOR ONE PERSON?

ANSWER: Depends on the problem. Generally from 1 to 4. Occasionally more sessions will be necessary. Stop smoking usually takes one session and a person can come back anytime within the first 30 days for re-enforcement at no extra cost. Only a few have to return. (Stop smoking is the only thing that has that offer.) Occasionally, a person will come for the appointment for one problem and then want to work on another issue or several issues which may call for more sessions than normal. For working with pregnant women, I require 6 sessions in preparation for birthing.

4. WHAT IS YOUR EDUCATIONAL BACKGROUND?

ANSWER: Bachelor of Arts - Centenary College of Louisiana; Master of Divinity - Candler School of Theology, Emory University Atlanta, Ga; Ph.D. American Institute of Hypnotherapy, Irvine, Ca. (Now American Pacific University in Hawaii) I have well over 400 hours of hypnotherapy training.

5. IS CERTIFICATION REQUIRED IN THIS AREA? IF SO, HOW DO YOU OBTAIN IT? ANSWER: There is no state hypnotherapy license/registration required in LA. I am certified by the International Medical and Dental Hypnotherapy Association (IMDHA), American Council of Hypnotic Examiners, American Board of Hypnotherapy, National Guild of Hypnotist, International Hypnosis Federation (IHF) International Association of Counselors and Therapist and Professional Board of Hypnotist, National Guild of Hypnotherapy. I am a "Diplomat" of IMDHA and "Fellow" with IHF. I obtained the certification by meeting the requirements of the various originations.

6. DO YOU WORK FROM AN OFFICE, OUT/IN PATIENT CLINIC, LONG TERM HOSPITAL/ ACUTE CARE HOSPITAL?

ANSWER: I am Director of Clinical Hypnotherapy at Pendleton Memorial Methodist Hospital in New Orleans, La., an acute care hospital and have an office in the Medical Center of East New Orleans, 5640 Suite 840, New Orleans, La. 70127. 504-244-5431. Email at the office is pdurbin@pmmh.org MCENO is on the campus of PMMH.

7. WHAT ARE THE OBJECTIVES OF YOUR THERAPY?

ANSWER: To help people overcome unwanted habits, pain management and enhance healing, stress management and other self-improvement needs of the client.

8. WHAT ARE THE KEYS TO YOUR SUCCESS?

ANSWER: Reputation, professional skills as a hypnotherapist, a passion for my work and my personal training. I am always a student.

9. WHAT IS YOUR START UP COSTS?

ANSWER: Hypnotherapy education, office and position provided by PMMH

10. WHAT ISYOUR COMPETITION?

ANSWER: Local hypnotherapist, but we work closely together through "Hypnotherapy Group of New Orleans" which meets once a month.

11. HOW ARE YOUR PATIENTS CATEGORIZED?

ANSWER: In regards to age from children to senior citizens, both male and female. If you mean types of problems, I would include stop smoking, pain management and enhancing healing (this covers many health problems such as pre-post surgery, childbirthing preparation, working with individuals with various diseases and injuries. A physician’s referral is required), stress management, study and enhancing concentration and memory, weight control, etc

12. WHAT ARE THE DEMOGRAPHICS OF YOUR AREA?

ANSWER: New Orleans is a large metropolitan area.

13. DO YOU DO ANY MARKETING?

ANSWER: PMMH provides advertisement through local paper, local publications and mailings. I speak at local churches, civic groups, institutions, and the hospital sponsors community education programs which I participate in. I also network with physicians regarding my services. 14. WHAT IS YOUR SALES FORECAST?

ANSWER: Not sure what you mean, outlook for the future of hypnosis at PMMH is very good.

15. WHO DO YOU USE FOR PERSONNEL? HOW MANY PEOPLE? WHAT ARE THEIR TITLES?

ANSWER: I share a secretary with the Vice President of Medical Affairs. My office is in the MCENO which is front of the hospital. My secretary is in the VP’s office in the hospital. Prior to retiring as Director of Pastoral Care and Clinical Hypnotherapy, I had two secretaries (one worked M, Tu, W and the other Th, F) Upon retirement, I remained as Director of Clinical Hypnotherapy working 3 days a week.

16. ANY NECESSARY ITEMS TO START UP A CLINIC/OFFICE?

ANSWER: Desk, desk chair, two chairs for clients, and a recliner, cd/tape player, computer, book cases. I also have a 3 tape fast speed recorder as I give pre-recorded tapes with my sessions depending on their reason for the session. Example "stop smoking" tape, "pain management" tape, etc.

17. WHAT IS THE FUTURE OF YOUR THERAPY?

ANSWER: The future looks good. PMMH has plans for a free standing "complementary" medicine clinic which will be realized at some future date.

18. HOW MANY PATIENTS DO YOU SEE IN A DAY/WEEK?

ANSWER: Projection is for 9 - 20 a week for the first year. (As I retired from full time work at end of Feb, many people thought that I was out of the business so the hospital has an advertisement program underway to let the community know that I am still working. Compared to number of patients seen before retirement, slightly down due to people thinking I was no longer in the business.)

19. WHAT IS THE SALARY RANGE FOR A THERAPIST IN YOUR FIELD? ANSWER: When I was full time as Director of Pastoral Care and Clinical Hypnotherapy, I received a very good salary in line with other heads of departments. Now that I am retired and working part time as Director of Clinical Hypnotherapy, I receive a much smaller salary.

Cindy: I thank you very much.

Chaplain Durbin: I was happy to be a part of your research and hope you make a very good grade on this project.